KIELENTÄMINEN

kielentämisellä tarkoitetaan oman ajatuksen selittämistä tai näyttämistä

ja mikä oleellisinta

selitys = merkitys.

 
 

Selittää voi monella tapaa

Jos haluaa ymmärtää mistä kielentämisessä on kyse, kannattaa seurata pieniä lapsia. Siis aivan pieniä. Sellaisia 0-6kk-ikäisiä, jotka eivät osaa vielä puhua saati hallitse alkeellistakaan kynäotetta ajatustensa kuvittamiseen tai kirjoittamiseen paperille. Tästä huolimatta he osaavat selittää ajatuksensa/tarpeensa siten, että heidän vanhempansa ymmärtävät.

Kuinka se on mahdollista?

 
 

TOIMINNAN KIELI
(kosketus, aistit, kokemusmaailma)

Pieni lapsi käyttää yksinomaan toiminnan kieltä pyrkiessään tavoitteihinsa tai selittäessään ympäröivää kokemusmaailmaansa. Hän tuottaa kovaa ääntä (ts. itkee/huutaa), jolla ilmaisee, että nyt jokin perustarve on tyydyttymättä. Toisaalta pieni lapsi osoittaa sormellaan haluamaansa asiaa. Laittaa esineitä suuhun ja pyrkii näin hahmottamaan miltä jokin asia tuntuu tai näyttää.

Millaisia merkityksiä käsitteelle "kissa" 0-6kk-vuotias lapsi voisi antaa?

Sanaa, kissa, ei vielä lapsella ole, mutta kissan käsitteelle pieni lapsi alkaa heti ensikohtaamisesta alkaen rakentaa omia merkityksiään. Kissa tapahtuu aina lattialla lapsen maatessa selällään. Kissa on pienelle lapselle kutittava, ohimenevä, pehmeä, pieni pyyhkäisy vasten kasvoja. Se tulee aina silloin tällöin varottamatta ja pyytämättä. Joskus haju liittyy tuohon edelläkuvattuun pieneen pyyhkäisyyn. Se on kissa.

 

 
 
kielentäminen.png

Kielentämisen prosessi

Kielentämisen prosessissa oppijan YMMÄRRYS JA AJATTELU kasvavat TULKITTAVAN ILMIÖN suhteen.

 
 

KIELENTÄMINEN

Selitetään asioita, siten miten ne on ymmärtänyt tai miten ne osaa. Toisin sanoen annetaan/tuotetaan oma merkitys tutkittavalle ilmiölle. Kaikki merkitysten tuottaminen on kielentämistä. Kielentämisessä tulkitaan ja tuotetaan merkityksiä ja samalla oma ymmärrys asiaan liittyen kasvaa. Pieni lapsi kielentää kokemusmaailmaansa hyvin eritavoin, kuin raketti-insinööri, mutta molemmat pyrkivät ymmärtämään ympäröivää maailmaansa paremmin ja ymmärryksen pohjalla molemmilla on oma henkilökohtainen aiemmin rakennettu merkitysmaailmansa.

 
 

Suomessa kielentämisen uranuurtaja on yliopistonlehtori jorma joutsenlahti.